fbpx
Gå til innhold

LAVKARITTET
Lavkarittet går fra Hatteng over fjellet til Skibotndalen og deretter ned til Skibotn. Dette er en fantastisk terrengsykkeltrasee som er gjennomførbar for alle som trener eller mosjonerer og har offroadsykkel eller hybrid med grove dekk.

Løypekart med stigning

Løypekart

Nedlastbar GPX fil av løypa

Lavka-traséen byr på store opplevelser. Her følger en kort beskrivelse av løypa.

Løypa, som starter på Hatteng, er 67,5 kilometer lang og har en total høydestigning på ca 1200 meter. De første 7 kilometerne inn Kitdalen sykler man etter asfalt og fin grusvei. 1 kilometer etter at vi har forlatt siste husklynge, sykler vi over en trebro som krysser Kitdalselva. Ca 500 meter etter denne svinger traseen opp til venstre.

Vi sykler nå 3 kilometer opp etter en flott traktorvei. De aller fleste vil sykle greit opp hele veien her, uten å gå av sykkelen. Når vi nærmer oss skoggrensa blir traktorveien noe grovere, med innslag av en del stein. Fortsatt sykler de fleste, men nå begynner et stykke der særlig den teknisk gode terrengsyklisten vil kunne holde større fart enn resten av feltet.
Noen vil med fordel velge å gå av sykkelen i deler av dette partiet, og gå.

Opp Norddalen sykler man gjennom spektakulære kulisser, med stupbratte fjell på begge sider. Akkopagnert av elv og rå fossefall gir den Lavkarittet en ny dimensjon. Norddalen er også full av krigshistorie; her skulle Tyskland stoppe Sovjetunion sin fremrykking, med festüng Lyngen. Veien opp fjellet er delvis bygd av krigsfanger.

Like over skoggrensa begynner noen artige serpentinsvinger, som slynger seg opp fjellsiden. Mange vil velge å sykle opp også her, men her vil det for en del være en fordel å vurder om man skal gå av sykkelen. Bunnen er stedvis steinete, og særlig mosjonisten vil nok gå like fort som de sykler. Opp serpentinerne nyter man naturen i Norddalen i alle sin storhet. Dersom man skal ha en pause, er dette stedet.

Over serpentinsvingene går det slakt innover med enkelte brattere stigninger. Her er det endel tekniske partier der mange ser seg tjent med å trille syklen.  Vel oppe på løypas høyeste punkt er man 840 meter over havet, etter ca 17 kilometer.

Fra toppen er det noen heftige og morsomme nedkjøringer i ca 2 kilometerr til Gouvdavannet. I disse må alle holde fart i forhold til egne evner.

Gjennom Lavkadalen og ned til Skibotndalen er det nå ca 22 kilometer herlig fjellsykling, småkupert, men etterhvert bare nedover. Det er helt klart en fordel å ha bra med krefter igjen til dette partiet.

I Skibotndalen følger man asfalten nedover i ca 6 kilometer. Men obs: her er noe flatt og et par mindre stigninger, så ikke tro at det nå bare er å rulle helt til neste terrengparti.

Ved inngangen til Lullesletta har vi et terrengparti på ca 4 kilometer, etter en flott traktorvei/scootertrase. Det er bare å glede seg til denne.

Når vi nærmer oss Brennfjell har vi 13 kilometer med lekker stisykling foran oss. På denne strekningen har du 2 bakker som skal forseres – Brennfjellbakken og til slutt Fossemelen som er på 400m. Fra Fossemelen har du vel 5 km til mål.

Nå er du snart i mål, og har bare noen kilometer med asfalt og grusvei igjen til du er i mål på Nordkalottens største terrengsykkelritt.

God tur.

Hovedsponsorer